Пређи на садржај

Пређи на садржај

Игра случаја или дело Створитеља?

Халтере обичне муве

Халтере обичне муве

Зашто је обична, кућна мува у стању да изводи сложене и прецизне акробације у ваздуху? Зашто овај инсект под налетом ветра може брзо да се исправи и врати на „курс“? Одговор, делимично, лежи у мајушним органима који се налазе иза сваког крила, такозваним халтерама. *

Размислите о следећем: Халтере су попут минијатурних палица за бубњеве с лоптичастим завршецима. Док мува лети, халтере се њишу горе-доле истом фреквенцијом као и крила, само у супротном смеру од крила. Научници су открили да халтере служе као генијални жироскопи, помажући мувама да избегну велике турбуленције у лету. *

Због тога што су им завршеци заобљени и изгледају као мале лоптице, халтере се „померају само у једном правцу, попут клатна на сату“, каже се у једној енциклопедији. Ако се током лета мува изненада окрене, било намерно било због изненадног налета ветра, „дршчице халтера ће се савити“. „То савијање региструју густо збијени нервни завршеци на халтерама и информације о томе се преносе до мозга муве тако да она предузима потребну акцију да би остала [...] на курсу“ (Encyclopedia of Adaptations in the Natural World). Због тога су муве изузетно окретне и тешко их је ухватити.

Инспирисани халтерама, инжењери виде велико поље примене у технологији. Ту су роботи, микромеханички инсекти који лете, као и свемирске летелице. „Ко би рекао да се тако пуно може научити од малог, омраженог створа попут муве?“, написао је професор из области инжењеринга Рафал Збиковски.

До каквог сте закључка дошли? Да ли су мувине халтере, које јој служе као жироскопи, настале еволуцијом или су дело Створитеља?

^ Халтере се могу наћи код двокрилаца као што су муве и комарци.

^ Жироскоп се обично састоји од једног оквира у ком је причвршћен диск који се великом брзином окреће око своје осе. Тај диск тежи да задржи своју осу обртаја упркос спољним кретањима, магнетским пољима и гравитацији. Зато се жироскопи могу користити за прављење прецизних компаса.