Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је исправно, а шта погрешно: Да ли ћете се водити Божјим мерилима?

Шта је исправно, а шта погрешно: Да ли ћете се водити Божјим мерилима?

Морална мерила по којима смо решили да живимо у великој мери ће утицати на то да ли ћемо у животу бити срећни. Јехова Бог то добро зна и зато жели да живимо по његовим мерилима.

Јехова жели да имамо миран и срећан живот.

„Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро и који те води путем којим треба да идеш. Кад би барем пазио на моје заповести! Твој мир би био као река и твоја праведност као морски таласи“ (Исаија 48:17, 18).

Бог, као наш Створитељ, зна шта је најбоље за нас. Он нас саветује да се држимо његових мерила зато што је то за наше добро. Ако се држимо Божјих заповести, немамо разлога да сумњамо у то да ће исход наших одлука бити добар. Увек ћемо бирати оно што је исправно и зато ћемо бити спокојни и срећни.

Јехова не тражи од нас нешто што није у нашој моћи.

„Ова заповест коју вам данас дајем није претешка за вас нити је ван вашег домашаја“ (Поновљени закони 30:11).

Можда ћемо нека своја гледишта и поступке морати да мењамо ако желимо да живимо у складу с Божјим мерилима. Али Јехова од нас не тражи превише. На крају крајева, као наш Створитељ, он тачно зна шта и колико можемо. А када га боље упознамо, уверићемо се да „његове заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3).

Јехова обећава да ће помоћи онима који изаберу да живе по његовим мерилима.

„Ја, Јехова, твој Бог, држим те за десницу и кажем ти: ’Не бој се. Ја ћу ти помоћи‘ “ (Исаија 41:13).

Ми можемо удовољити Божјим моралним мерилима зато што је сам Бог обећао да ће нам помоћи. Он то чини преко своје Речи Библије која нам пружа охрабрење и наду.

Милиони људи широм света увидели су да им је живот бољи зато што живе по библијским мерилима. Зашто и ви не бисте сазнали нешто више о саветима који се налазе у Библији? Можда за почетак можете погледати брошуру Буди срећан заувек! која се темељи на Библији и коју бесплатно можете преузети са сајта jw.org. Она обрађује следеће теме:

  • Како ти Свето писмо може побољшати живот?

  • Свето писмо нам даје наду

  • Да ли можеш веровати Светом писму?

Док будете истраживали Божју Реч Библију, видећете да она није застарела и да ће оно што у њој пише увек бити поуздано – и „сада и заувек“ (Псалам 111:8). Слободно можемо рећи да је за људе најбоље да живе у складу са моралним мерилима изложеним у Библији. Међутим, Бог никога не присиљава да тако живи (Поновљени закони 30:19, 20; Исус Навин 24:15). То је одлука коју свако мора донети за себе.