Пређи на садржај

Пређи на садржај

Важно је да знамо да је Богу стало до нас

Важно је да знамо да је Богу стало до нас

Бог је створио људско тело са задивљујућом способношћу обнављања. Када се посечемо, огребемо или убодемо, у телу се „покреће један сложен процес захваљујући ком долази до излечења и великих и малих рана“ (Медицинска установа Џонс Хопкинс). Тело истог часа ступа у акцију и зауставља крварење, шири крвне судове, помаже да зарасте рана и јача ткиво.

РАЗМИСЛИТЕ О СЛЕДЕЋЕМ: Пошто је Бог створио људско тело са способношћу да се опорави од физичких рана, зар није логично да верујемо у његово обећање да ће нам помоћи да се опоравимо и од емоционалних рана? У Библији пише: „Он лечи оне који су сломљеног срца и превија њихове ране“ (Псалам 147:3). Ако сте доживели нешто трауматично, како можете бити сигурни да ће Јехова превити и ваше ране — и тренутне и будуће?

ШТА УЧИМО ИЗ БИБЛИЈЕ О БОЖЈОЈ ЉУБАВИ

Бог је рекао: „Не бој се, јер сам ја с тобом. Немој бити узнемирен, јер сам ја твој Бог. Ја ћу те ојачати и помоћи ћу ти“ (Исаија 41:10). Ако знамо да је Јехови стало до нас, имаћемо унутрашњи мир и снагу да се боримо с разним потешкоћама. Апостол Павле је тај спокој описао као „Божји мир који превазилази оно што човек може разумети“. Он је још рекао: „Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“ (Филипљанима 4:4-7, 9, 13).

Свето писмо нам помаже да изградимо веру у Јеховина обећања о будућности. На пример, Откривење 21:4, 5 говори нам о томе шта ће он учинити и зашто му можемо веровати.

  • „Он ће обрисати сваку сузу.“ Јехова ће уклонити сву нашу патњу и све наше бриге, чак и оне које другима не делују тако озбиљно.

  • „Онај који седи на престолу“ у небеској слави, Свемоћни Краљ свега створеног, употребиће своју моћ и власт како никад више не бисмо патили и помоћи ће нам у свему што буде потребно.

  • Јехова нас уверава да су његове речи „веродостојне и истините“. Он својим именом и угледом гарантује да ће испунити своја обећања.

„’Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и више неће бити смрти. Неће више бити ни туге, ни јаука, ни бола. Све што је пре било нестало је.‘ И онај који седи на престолу рекао је: ’Ево, све чиним ново!‘ Још је рекао: ’Запиши то, јер су ове речи веродостојне и истините‘“ (Откривење 21:4, 5)

Свемир и Библија нам откривају особине нашег небеског Оца. Док нас дела стварања без речи позивају да упознамо Бога и зближимо се с њим, Библија нас отворено подстиче на то. У њој пише: „Приближите се Богу и он ће се приближити вама“ (Јаковљева 4:8). У Делима апостолским 17:27 пише да он „није далеко ни од кога од нас“.

Ако издвојите време да бисте упознали Бога, још више ћете се уверити у то да „он брине за вас“ (1. Петрова 5:7). Како се такво поверење у Јехову може одразити на ваш живот?

Погледајмо пример Торуа из Јапана. Иако га је мајка одмалена поучавала библијским мерилима, постао је јакуза, члан јапанске мафије. Он каже: „Мислио сам да ме Бог мрзи и веровао сам да је смрт људи око мене, нарочито оних које сам волео, казна од њега.“ Тору признаје да је у том деструктивном окружењу и начину размишљања постао „бездушан и безосећајан“. Он каже шта му је био циљ: „Хтео сам да умрем млад након што бих убио неког познатијег од себе и да по томе останем упамћен.“

Међутим, када су Тору и његова жена Хана почели да проучавају Библију, Тору је драстично променио свој став и начин живота. „Својим очима сам гледала како се мој муж мења“, каже Хана. Тору сада с потпуним уверењем каже: „Постоји Бог којем је стало до свакога од нас. Он не жели да ико умре и спреман је да опрости онима који се искрено кају за своје грешке. Он слуша оно што не можемо рећи ником другом и што нико други не би разумео. Јехова ће ускоро отклонити све проблеме, патњу и муку. Чак нам и сада помаже на начине које никада не бисмо очекивали. Он нас воли и помаже нам када клонемо“ (Псалам 136:23).

Овај пример нам показује колико је вредно знати да ће Бог ускоро окончати све невоље и обрисати сваку сузу. Не само што имамо наду у сигурну будућност већ и сада можемо боље живети. Иако је данашњи свет пун патње, можемо бити потпуно уверени у то да нас Бог воли и да му је стало до нас.