Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад сте озбиљно болесни

Кад сте озбиљно болесни

„Кад сам сазнала да имам рак плућа и дебелог црева, осећала сам се као да ми је изречена смртна пресуда. Али када сам стигла кући од лекара, помислила сам: ’Нисам баш ово очекивала, али морам да нађем начин како да се борим с тим.‘“ (Линда, 71)

„Патим од једног тешког обољења које погађа нерве на левој страни лица. Понекад паднем у депресију због јаког бола. Често сам се осећала усамљено и чак помишљала на самоубиство.“ (Елиз, 49)

АКО ви, или неко ко вам је близак, патите од болести која може имати смртни исход, знате колико је то стресно. Поред борбе с болешћу, ту је и борба са осећањима попут страха и забринутости. Ситуацију још више могу отежати стресни одласци код лекара, потешкоће у добијању адекватне терапије и покривању трошкова лечења, као и нежељена дејства неког лека. Психички притисак који настаје услед свега тога може бити готово неиздржив.

Шта вам може помоћи? Многима највећу утеху доноси ослањање на Бога путем молитве и читање утешних стихова из Библије. Такође им много значе љубав и подршка породице и пријатеља.

ШТА МОЖЕ ПОМОЋИ

„Суочи се с болешћу с вером у Бога и он ће ти помоћи да истрајеш“, каже 58-годишњи Роберт. „Моли се Јехови. Реци му како се осећаш. Моли га за свети дух. Моли га за то да због своје породице будеш јак и да се достојанствено бориш с болешћу.

„Много значи када ти чланови породице пружају подршку, када су уз тебе. Сваки дан ме неко позове телефоном да ме пита како сам. Храбре ме пријатељи с разних страна. Они ми стварно много значе и помажу ми да идем даље.“

Ако идете у посету болесном пријатељу, имајте на уму оно што каже Линда: „Особа која је болесна вероватно жели да води што нормалнији живот и можда није увек расположена да прича о болести. Зато разговарајте с њом о уобичајеним темама.“

Уз снагу од Бога и утеху из Светог писма, као и подршку породице и пријатеља, можете задржати позитиван став према животу, чак и ако патите од озбиљне болести.