Пређи на садржај

Пређи на садржај

Какве треба да буду ваше молитве да би биле услишене?

Какве треба да буду ваше молитве да би биле услишене?

Свето писмо за Јехову Бога каже: „Ти слушаш молитве“ (Псалам 65:2). Јехови се можемо молити било када и било где, наглас или у себи. Он жели да му се обраћамо са „Оче“ и он је заиста најбољи Отац кога можемо имати (Матеј 6:9). Он нас с љубављу учи како да се молимо да би нас услишио.

МОЛИТЕ СЕ ЈЕХОВИ БОГУ У ИМЕ ИСУСА

„Шта год замолите Оца у моје име, он ће вам то дати“ (Јован 16:23).

Из ових Исусових речи јасно се види да Јехова жели да се молимо њему лично и да то чинимо у име Исуса Христа, а не да му се обраћамо преко неких икона, светаца, анђела или предака. Тиме што се молимо Богу у Исусово име показујемо да разумемо да Бог слуша наше молитве захваљујући ономе што је Исус учинио за нас. Сам Исус је рекао: „До Оца се може доћи само преко мене“ (Јован 14:6).

ГОВОРИТЕ ИЗ СРЦА

„Пред њим изливајте своје срце“ (Псалам 62:8).

Када се молимо Јехови, треба да му се обраћамо као што бисмо се обраћали оцу који нас много воли. Треба да говоримо с поштовањем и из срца, а не да читамо из неког молитвеника или да рецитујемо нешто што смо напамет научили.

МОЛИТЕ СЕ У СКЛАДУ СА БОЖЈОМ ВОЉОМ

„Шта год да молимо у складу с његовом вољом, он нас чује“ (1. Јованова 5:14).

Јехова Бог нам у својој Речи каже шта ће учинити за нас и шта жели да ми учинимо за њега. Да би Бог прихватио наше молитве, оне треба да буду „у складу с његовом вољом“. А да бисмо знали шта је његова воља и да бисмо га добро упознали, треба да проучавамо његову Реч. Ако тако чинимо, наше молитве ће му бити угодне.

ЗА ШТА СЕ МОЖЕТЕ МОЛИТИ?

Молите се за себе. Богу се можемо молити за оно што нам је сваког дана потребно – за храну, одећу и кров над главом. Поред тога, можемо му се молити да нам да мудрости да доносимо исправне одлуке и да нам да снаге да се изборимо са својим проблемима. Можемо се молити да нам да више вере, да нам опрости грехе и да нам пружи помоћ (Лука 11:3, 4, 13; Јаковљева 1:5, 17).

Молите се за друге. Брижни родитељи су срећни када се њихова деца воле. Јехова такође жели да његова деца на земљи брину једни о другима. Зато је сасвим на месту да се молите за свог брачног друга, за своју децу, за своје рођаке и пријатеље. Исусов ученик Јаков је написао: „Молите се једни за друге“ (Јаковљева 5:16).

Изразите захвалност. Свето писмо за Створитеља каже да он чини „добро, дајући вам кишу с неба и родне године, дајући вам обиље хране и испуњавајући ваша срца весељем“ (Дела апостолска 14:17). Размишљање о томе шта је све Бог учинио за нас подстаћи ће нас да у молитвама изразимо своју захвалност. Наравно, своју захвалност Богу треба да покажемо и тиме што ћемо му бити послушни (Колошанима 3:15).

БУДИТЕ СТРПЉИВИ И НАСТАВИТЕ ДА СЕ МОЛИТЕ

Понекад смо обесхрабрени зато што наше искрене молитве нису одмах услишене. Да ли то значи да Богу није стало до нас? Ни у ком случају! Следећа искуства показују да једноставно треба да наставимо да се молимо.

Стив, кога смо споменули у првом чланку, искрено каже: „Да није било молитве, изгубио бих сваку наду да ћу икада више бити срећан.“ Зашто је променио мишљење? Почео је да проучава Библију и сазнао је да треба да буде истрајан у својим молитвама. „Док сам се молио Богу, захваљивао сам му за сву љубав и подршку коју су ми пружили моји пријатељи“, каже Стив. „Сада сам срећнији него што сам икада био.“

Шта је било са Џени која је сматрала да не заслужује да Бог услиши њене молитве? Она каже: „Када сам била скроз потонула, преклињала сам Бога да ми помогне да разумем зашто се осећам тако безвредно.“ Како јој је молитва помогла? „Разговор с Богом у молитви помогао ми је да исправно сагледам ствари, да схватим да иако сама себе осуђујем, Бог то не чини. Помогао ми је и да се не предам већ да наставим да се молим.“ До чега је то довело? „Молитва ми је помогла да Јехову видим као стварног, брижног Бога, Оца и пријатеља, који ће увек бити уз мене и помагати ми све док се будем трудила да чиним оно што он жели.“

„Схватам да је Јехова Бог на најбољи могући начин одговорио на моје молитве“, каже Изабел док посматра како се њен син Џерард радује животу упркос својим ограничењима

Погледајмо шта је доживела Изабел. Када је остала у другом стању, лекари су јој рекли да ће се њено дете родити са озбиљним хендикепом. Била је очајна. Неки су јој чак предлагали да прекине трудноћу. „Мислила сам да ћу умрети од бола и туге у срцу.“ Шта је радила? Она каже: „Непрестано сам се молила Богу да ми помогне.“ Родила је сина који је ипак био хендикепиран. Да ли она сматра да је Бог услишио њене молитве? Да! Али зашто тако мисли? Она каже: „Мој син Џерард, који сада има 14 година, радује се животу упркос својим ограничењима. Он је мој највећи благослов. Док га посматрам, схватам да је Јехова Бог на најбољи могући начин одговорио на моје молитве.“

Овакве искрене речи нас подстичу да размишљамо о ономе што је псалмиста рекао: „Ти ћеш чути молбе кротких, Јехова. Ојачаћеш њихово срце и пажљиво ћеш их слушати“ (Псалам 10:17). То су заиста добри разлози да наставимо да се молимо Јехови!

У Библији су записане многе Исусове молитве. Свакако је најпознатија она коју је изговорио када је поучио своје ученике како да се моле. Шта из ње можемо научити?