Пређи на садржај

Пређи на садржај

Какав је Бог?

Какав је Бог?

Што више сазнајемо о нечијим особинама, боље упознајемо ту особу и постајемо све бољи пријатељи. Слично томе, што више сазнајемо о Јеховиним особинама, боље ћемо га упознати и наше пријатељство ће бити чвршће. Од свих Божјих дивних особина, четири се посебно истичу: моћ, мудрост, правда и љубав.

БОГ ЈЕ МОЋАН

„Суверени Господе Јехова! Ти си својом великом силом [...] начинио небеса и земљу.“ (ЈЕРЕМИЈА 32:17)

Божја моћ се огледа у ономе што је створио. На пример, ако сте напољу по сунчаном летњем дану, шта осећате на кожи? Сунчеву топлоту. Заправо, ви осећате Јеховину стваралачку моћ. Колику енергију има Сунце? Каже се да је у његовом језгру температура око 15 000 000 степени Целзијуса. Сунце сваке секунде емитује енергију која је једнака експлозији стотина милиона нуклеарних бомби.

Међутим, када се упореди с другим звездама у свемиру, којих има небројено много, наше Сунце је релативно мала звезда. Научници процењују да је пречник једне од највећих звезда (UY Scuti) 1 700 пута већи од пречника Сунца. Ако би ова звезда стајала на месту Сунца, њен пречник би се протезао чак до орбите Јупитера, а наша планета би се налазила унутар ње. Ако размишљамо о томе, можда нам је лакше да схватимо зашто је Јеремија рекао да је Јехова Бог својом великом силом начинио свемир – небеса и земљу.

Колико нам значи Божја моћ? Наш живот зависи од онога што је Бог створио, попут Сунца и природних ресурса на нашој планети. Поред тога, Бог своју моћ користи да би помагао свакоме од нас појединачно. На који начин? У првом веку је Исусу дао моћ да чини чуда. У Библији пише: „Слепи виде, хроми ходају, губави се чисте, глуви чују, мртви устају“ (Матеј 11:5). А како је данас? „Он уморном снагу враћа“, каже Библија и затим додаје: „Они који се у Јехову уздају добијају нову снагу“ (Исаија 40:29, 31). Бог нам може дати изузетну снагу која нам помаже да се боримо с проблемима и потешкоћама у животу (2. Коринћанима 4:7). Да ли бисте волели да будете блиски с Богом, који с таквом љубављу користи своју безграничну моћ за наше добро?

БОГ ЈЕ МУДАР

„Како је много дела твојих, о Јехова! Сва си их мудро начинио.“ (ПСАЛАМ 104:24)

Што више сазнајемо о ономе што је Бог створио, то се више дивимо његовој мудрости. Постоји грана науке која се зове биомиметика или биомимикрија. Научници проучавају оно што је Јехова створио и копирају идеје из света природе како би усавршили своје изуме. Ова грана науке има широку примену, од производње чичак-траке до конструисања авиона.

Људско око је чудесно створено

Божја мудрост се најбоље огледа у изванредној грађи људског тела. Узмимо за пример развој бебе. Тај процес почиње од једне оплођене јајне ћелије у којој се налазе сва генетска упутства за развој. Путем деобе, од те ћелије настаје много сличних ћелија. Али у тачно одређеном тренутку, настају разлике међу ћелијама и тако се ствара око 200 различитих типова, међу којима су крвне, нервне и коштане ћелије. Убрзо се формирају органи и почињу да функционишу системи органа. За само девет месеци, од првобитне ћелије настаје потпуно формирано новорођенче, чије се тело састоји од милијарди ћелија. Мудрост која се огледа у томе наводи многе да се сложе с речима записаним у Библији: „Хвалим те и пун сам страхопоштовања што сам тако дивно створен“ (Псалам 139:14).

Колико нам значи Божја мудрост? Створитељ зна шта нам је потребно да бисмо били срећни. Пошто има огромно знање и мудрост, у његовој Речи, Библији, налазе се веома корисни савети. На пример, он нас подстиче: „Спремно опраштајте једни другима“ (Колошанима 3:13). Да ли је то мудар савет? И те како. Истраживања су показала да опраштање добро утиче на сан и смањује крвни притисак. Такође смањује ризик од депресије и других здравствених проблема. Бог је попут мудрог, брижног пријатеља који никада не престаје да нам даје добре савете (2. Тимотеју 3:16, 17). Зар не бисте желели да имате таквог пријатеља?

БОГ ЈЕ ПРАВЕДАН

„Јехова правду воли.“ (ПСАЛАМ 37:28)

Бог увек поступа праведно. Штавише, „далеко је од истинитог Бога да зло чини, и од Свемоћног да неправедно поступа!“ (Јов 34:10). Јеховине пресуде су праведне. О томе је говорио и писац једног псалма када се обратио Богу речима: „Јер ћеш ти народима праведно судити“ (Псалам 67:4). Пошто „Јехова гледа оно што је у срцу“, њега не може заварати нечије лицемерје, већ увек зна шта је истина и праведно суди (1. Самуилова 16:7). Штавише, он види сваку неправду и зло на земљи и обећао је да ће ускоро „зли [...] бити истребљени са земље“ (Пословице 2:22).

Међутим, Бог није немилосрдни судија који једва чека да казни људе. Он показује милосрђе кад год је то на месту. У Библији пише: „Јехова је милосрдан и милостив“, и то чак и према злима уколико се искрено покају. Зар то није истинска правда? (Псалам 103:8; 2. Петрова 3:9).

Колико нам значи Божја правда? Апостол Петар је рекао: „Бог није пристран, него из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно“ (Дела апостолска 10:34, 35). Божја правда нам много значи јер он не гледа ко је ко. Он нас прихвата и можемо да му служимо без обзира на нашу расу, националност, образовање и положај у друштву.

Срећни смо због тога што Бог не гледа на нашу расу, националност и положај у друштву

Пошто Бог жели да разумемо његову правду и да нас она води у животу, дао нам је савест. У Светом писму се савест описује као закон који је записан у нашем срцу и који „сведочи“ да ли су наши поступци исправни или погрешни (Римљанима 2:15). Како нам то користи? Ако нам је савест исправно обликована, спречиће нас да учинимо нешто што је погрешно и неправедно. А ако и погрешимо, навешће нас да се покајемо и исправимо грешку. Разумевање Божје правде нам заиста помаже и приближава нас Богу.

БОГ ЈЕ ЉУБАВ

„Бог је љубав.“ (1. ЈОВАНОВА 4:8)

Бог показује моћ, мудрост и правду. Међутим, Библија не каже да је он моћ, мудрост и правда. Али зато каже да је он љубав. Зашто? Моћ му омогућује да делује, док га правда и мудрост воде у начину на који поступа. Али љубав га мотивише да нешто учини. Љубав утиче на све што он ради.

Иако Јехови ништа није недостајало, он је из љубави створио бића на небу и на земљи која су обдарена разумом и која могу да осете његову љубав и бригу. Несебично је припремио земљу да буде савршен дом за људе. Он и даље показује љубав свим људима тако што „даје да његово сунце излази и злима и добрима и да киша пада и праведнима и неправеднима“ (Матеј 5:45).

Осим тога, „Јехова [је] веома самилостан и милосрдан“ (Јаковљева 5:11). Он показује љубав према онима који се искрено труде да га упознају и да му се приближе. Бог запажа свакога понаособ. Зато будите уверени да он такође „брине за вас“ (1. Петрова 5:7).

Колико нам значи Божја љубав? Да ли уживате у прелепим заласцима сунца? Да ли волите да чујете дечји смех? Колико вам значи љубав чланова породице? Иако бисмо без свега тога могли живети, то неизмерно обогаћује наш живот.

Много нам значи још један израз Божје љубави – молитва. Библија нас подстиче: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу.“ Попут брижног оца, он жели да му се обратимо за помоћ и поделимо с њим своје бриге. Пошто нас несебично воли, он обећава да ће нам у тешким тренуцима дати „мир који превазилази сваки ум“ (Филипљанима 4:6, 7).

Да ли вам је овај кратак осврт на Божје најистакнутије особине – моћ, мудрост, правду и љубав – помогао да стекнете јаснију слику о томе какав је Бог? Ако желите да га још боље упознате, позивамо вас да сазнате шта је он већ учинио за нас, као и шта ће учинити у будућности.

КАКАВ ЈЕ БОГ? Јехова је најмоћнији, најмудрији и најправеднији. Али оно што нас највише привлачи њему јесте његова љубав