Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ЗАШТО БИТИ ПОШТЕН?

Зашто се исплати бити поштен

Зашто се исплати бити поштен

„Уверени [смо] да имамо чисту савест, јер у свему желимо да поштено поступамо.“ (Јеврејима 13:18)

Грчка реч која се појављује у изворном библијском тексту, а која се понекад преводи као „поштење“ указује на нешто што је суштински добро, то јест на нешто што је лепо у моралном погледу.

Прави хришћани озбиљно схватају речи које је апостол Павле написао под Божјим надахнућем: „У свему желимо да поштено поступамо.“ Шта то заправо значи?

УНУТРАШЊА БОРБА

Већина нас се сваког јутра погледа у огледало пре него што изађе из куће. То радимо зато што желимо да лепо изгледамо. Међутим, постоји нешто далеко важније од добре фризуре и модерне одеће. Наше особине нас чине привлачним или одбојним у очима других.

У Божјој Речи се отворено каже да смо сви ми склони томе да радимо оно што је неисправно. У Постанку 8:21 пише: „Човеково срце [је] склоно злу од његове младости.“ Дакле, да бисмо поступали поштено, морамо се борити са таквим урођеним склоностима. Апостол Павле је упечатљивим речима описао унутрашњу борбу коју је водио: „По свом унутрашњем човеку заиста уживам у Божјем закону, али у својим удовима видим други закон који ратује против закона мог ума и заробљава ме законом греха који је у мојим удовима“ (Римљанима 7:22, 23).

На пример, наше срце нас може вући да урадимо нешто лоше и можда имамо јаку жељу да поступимо непоштено. Али ми не морамо слепо слушати своје срце. Можемо да бирамо. Ако решимо да се одупремо тој жељи, можемо остати поштени чак и ако живимо у средини у којој преовладава непоштење.

ДОБИТИ БИТКУ

Да бисмо били поштени, неопходно је да се држимо узвишених моралних мерила. Међутим, жалосно је што многи више брину о свом избору одеће него о вредностима којих се држе. Због тога сматрају да је одређена мера непоштења оправдана у неким ситуацијама. У једној књизи је у вези с тим речено: „У суштини, ми прибегавамо непоштењу до оне мере која нам омогућава да себе ипак видимо као поштене особе“ (The (Honest) Truth About Dishonesty). Међутим, да ли постоји неко поуздано мерило на основу ког можемо стећи праву слику о свом гледишту што се тиче непоштења? Одговор на то питање је потврдан.

Милиони људи широм света сматрају да Библија савршено испуњава ту улогу. У њој су изложена морална мерила која су заиста без премца (Псалам 19:7). Њени савети нам пружају поуздано вођство што се тиче породичног живота, запослења, морала и духовности. Ти савети су положили испит времена. Закони и начела о којима се говори у Библији корисни су за све људе без обзира на њихово порекло. Проучавање Библије, размишљање о ономе што пише у њој и примењивање библијских савета могу нам помоћи да будемо поштени.

Па ипак, није довољно само добро упознати оно што пише у Библији. Живимо у исквареном свету који врши притисак на нас да прихватимо његова мерила. Зато је неопходно да се молимо за Божју помоћ и подршку (Филипљанима 4:6, 7, 13). На тај начин можемо имати храброст да заступамо оно што је исправно и да у свему поштено поступамо.

НАГРАДЕ ЗА ПОШТЕЊЕ

Хитоши, о коме се говори у уводном чланку, видео је да му се на крају исплатило то што је био поштен. Сада има послодавца који цени његово поштење. Хитоши је рекао: „Драго ми је што сам нашао посао који могу да обављам чисте савести.“

Још многи други су се уверили у то да се исплати бити поштен. Размотрите примере неких којима је користило то што су послушали библијски савет да у свему поштено поступају.

  • Чиста савест

    „Када сам имала 13 година, напустила сам школу и почела сам да живим од крађе. Скоро све што сам имала стекла сам на непоштен начин. Након што сам се удала, мој муж и ја смо почели да проучавамо Библију с Јеховиним сведоцима. Сазнали смо да Јехова * Бог мрзи непоштење и зато смо решили да се променимо. Године 1990. крстили смо се као Јеховини сведоци (Пословице 6:16-19).

    „Раније је моја кућа била пуна украдених ствари, али сада се то променило и зато имам чисту савест. Када помислим на све оне године током којих сам непоштено живела, захвална сам Јехови на његовом великом милосрђу. Увече мирне савести одлазим на спавање, јер знам да имам Јеховину наклоност“ (Шерил, Ирска).

    „Када је мој шеф сазнао да нисам хтео да примим мито од једног потенцијалног клијента, рекао ми је: ’Види се да ти вера у Бога помаже да будеш особа достојна поверења! Драго ми је што радиш за нас.‘ То што настојим да будем поштен помаже ми да имам чисту савест пред Јеховом Богом. То ми такође омогућује да помажем и члановима своје породице да буду поштени“ (Сани, Хонгконг).

  • Унутрашњи мир

    „Радим на једном одговорном месту у банци, која има филијале у више земаља. У овом послу се поштење често жртвује зарад профита. Општеприхваћено гледиште гласи: ’Зашто је проблем бити мало непоштен ако ће то донети зараду и ако је добро за фирму?‘ Али поштење ми доноси унутрашњи мир. Чврсто сам решио да будем поштен без обзира на проблеме које бих због тога могао имати. Моји послодавци знају да нећу лагати ни њих нити за њих“ (Том, Сједињене Државе).

  • Самопоштовање

    „Мој пословођа ме је наговарао да слажем када је нека роба нестала, али нисам хтела да то урадим. Када је на крају откривено ко је украо ту робу, мој послодавац ми је захвалио што сам била поштена. Да би човек био поштен у непоштеном свету, мора да буде храбар. Али то се на крају исплати, зато што тако стичемо поверење и поштовање оних око нас“ (Каори, Јапан).

Чиста савест, унутрашњи мир и самопоштовање говоре у прилог томе да се поштење заиста исплати. Сигурно се слажете с тим.

^ одл. 18 Свето писмо открива да Божје име гласи „Јехова“.