Пређи на садржај

Пређи на садржај

ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Облици у којима лежи снага

Облици у којима лежи снага

УШУШКАНИ у своју љуштуру, мекушци одолевају огромним притисцима којима су изложени на морском дну. Инжењери су проучавали облик и грађу шкољки с намером да направе возила и објекте који ће људима пружати већу безбедност.

Размислите о следећем: Истраживачи су анализирали две врсте љуштура — оне с два капка и оне спиралног облика.

Лепезасте љуштуре с два капка имају ребрасту грађу и управо путем тих ребара усмеравају спољашње притиске ка зглобу и рубовима. Спиралне љуштуре захваљујући свом облику усмеравају притисак ка уздужној оси и ка свом најширем делу. У оба случаја, притисак се каналише ка најјачим деловима љуштуре, захваљујући чему је њен „станар“ добро заштићен.

Истраживачи су спровели један тест издржљивости. Користећи материјал сличан ономе од ког је направљена природна љуштура, помоћу 3D штампача су направили једноставније облике (сличне полулоптама и купама). Показало се да су јединке из природе због своје комплексне грађе двоструко издржљивије од вештачких примерака, који су имали упрошћен облик.

У часопису Scientific American стоји: „Ко зна, можда ћемо једног дана правити аутомобиле у облику шкољке. Не само да ћемо бити шик, већ ћемо бити и безбеднији него икад раније.“

До каквог сте закључка дошли? Да ли шкољке дугују свој облик еволуцији или су дело Створитеља?