Пређи на садржај

Пређи на садржај

ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Цврчак који се ретко виђа

Цврчак који се ретко виђа

ЦВРЧЦИ живе на свим континентима, осим на Антарктику. Међутим, једна посебна група цврчака из рода Magicicada постоји само на североистоку Америке и већ годинама одушевљава биологе.

Размислите о следећем: Након више година проведених под земљом, милиони ових цврчака излазе на површину у пролеће, и то на само неколико седмица. Током тог кратког периода, они мењају своју опну, лете, гласно певају, размножавају се, а затим умиру. За њих је специфично то што се наредна генерација појављује тек након 13 или 17 година, у зависности од врсте. Шта се у међувремену дешава са овим загонетним инсектима?

Да бисмо добили одговор на то питање, најпре морамо разумети како изгледа њихов животни циклус. Отприлике недељу дана након што изађу на површину земље, они се паре, а затим женке полажу од 400 до 600 јаја у гранама дрвећа. Убрзо након тога, одрасле јединке умиру. Током наредних неколико седмица, из јаја се легу ларве које падају на земљу и потом се укопавају у њу. Тамо живе наредних неколико година и хране се соковима из корења дрвећа и грмља. Након 13 или 17 година, на површину излази нова генерација одраслих јединки, и тиме се циклус понавља.

Према часопису Nature, сложени животни циклус ових цврчака „већ вековима збуњује научнике [...] Ентомолози још увек покушавају да проникну у необичан животни циклус овог инсекта.“ То је једна велика мистерија у животињском царству.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је чудесан животни циклус овог цврчка настао еволуцијом или је дело Створитеља?