Пређи на садржај

Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | МЛАДИ

Како склапати трајна пријатељства

Како склапати трајна пријатељства

ИЗАЗОВ

Захваљујући технологији, данас можемо бити у контакту с више људи него икада раније, и то без много труда. Па ипак, такве везе су често површне. Један младић је то овако описао: „Имам осећај да би моји пријатељи могли сваког часа ’испарити‘. С друге стране, мој отац има пријатеље с којима је близак деценијама!“

Зашто је данас тако тешко склапати трајна и смисаона пријатељства?

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ

Део кривице сноси технологија. Поруке, друштвене мреже и други видови комуникације путем интернета омогућили су нам да одржавамо пријатељства без личног контакта. Инстант поруке су замениле смисаоне разговоре. „Људи све мање времена проводе разговарајући лицем у лице“, наводи се у књизи Artificial Maturity. „Млади су све више с електронским уређајима, а све мање једни с другима.“

У неким случајевима, технологија може учинити да пријатељства изгледају јача него што заиста јесу. Бојан, * младић који има 22 године, каже: „Недавно сам схватио да увек ја шаљем поруке пријатељима да чујем како су. Онда сам престао да им пишем да бих видео колико ће се њих јавити мени. Да будем искрен, било их је веома мало. Очигледно, неки од њих ми нису били тако блиски пријатељи као што сам ја мислио.“

Али зар нам поруке и друштвене мреже не помажу да будемо у контакту с другима и самим тим јачају наша пријатељства? Да — посебно ако се дружимо и у стварном свету. Иако друштвене мреже граде мостове према другима, не зближавају нас с њима.

ШТА МОЖЕШ УЧИНИТИ

Дефиниши право пријатељство. Библија каже: „Има и пријатеља приврженијих од брата“ (Пословице 18:24). Да ли и ти желиш таквог пријатеља? Да ли си ти такав пријатељ? Да би одговорио на ова питања, запиши три особине које би желео да твој пријатељ има. Затим запиши три особине које ти као пријатељ имаш. Питај се: „Ко од мојих пријатеља на друштвеним мрежама показује те особине? Шта би они рекли које особине ја имам?“ (Библијска мисао: Филипљанима 2:4.)

Одреди шта је важније. Пријатељства на друштвеним мрежама углавном се заснивају на заједничким интересовањима попут хобија. Па ипак, важније је имати заједничке вредности, него слична интересовања. „Можда имам мало пријатеља“, каже Лена, која има 21 годину, „али они ме мотивишу да будем боља особа.“ (Библијска мисао: Пословице 13:20.)

Покрени се и упознај људе. Ништа се не може упоредити с разговором лицем у лице — када код саговорника можеш запазити нијансе у тону гласа, израз лица и говор тела. (Библијска мисао: 1. Солуњанима 2:17.)

Пиши писма. Колико год да делује старомодно, писање писама преноси поруку да некоме посвећујеш неподељену пажњу. Тако нешто је веома ретко у данашњем свету, који од нас очекује да радимо више ствари истовремено. Примера ради, у својој књизи Alone Together, Шери Таркел говори о једном младићу који се не сећа да је икада добио писмо. Говорећи о времену када су људи писали писма, он каже: „Недостају ми та времена иако тада нисам ни био рођен.“ Зашто не би искористио ову „застарелу технологију“ да би стекао пријатеље?

Закључак. Право пријатељство укључује више од пуког одржавања контакта с неким пријатељем. Оно подразумева да обе стране показују љубав, саосећање и стрпљење, као и да опраштају. Такви пријатељи ће ти обогатити живот. Међутим, тешко ћеш их стећи уколико их тражиш само на интернету.

^ одл. 8 Нека имена у овом чланку су промењена.