Пређи на садржај

Упутства за одржавање састанка Хришћански живот и служба проповедања

Упутства за одржавање састанка Хришћански живот и служба проповедања

Садржај

1. Упутства из овог документа биће од помоћи свима који имају учешће на састанку Хришћански живот и служба проповедања. Пре него што одрже своју тачку, сви они треба да погледају упутство за њу у Радној свесци и у овом документу. Све објавитеље треба подстаћи да се ставе на располагање за ученичке задатке. И они који су активно повезани са скупштином могу учествовати ако се слажу с библијским учењима и живе по хришћанским начелима. Надгледник састанка Живот и служба треба да разговара са сваким ко није објавитељ, а желео би да има учешће у овом делу састанка како би утврдио да ли испуњава услове за то и да му затим то саопшти. Том разговору треба да присуствује објавитељ који проучава са том особом (или уколико је у питању дете, родитељ који је Сведок). Особа треба да испуни исте услове као и за некрштеног објавитеља (od погл. 8 одл. 8).

 УВОДНЕ РЕЧИ

2. Један минут. Сваке седмице, након уводне песме и молитве, председавајући састанка Живот и служба пробудиће занимање за програм. Треба да се усредсреди на мисли које ће нарочито значити скупштини.

  БЛАГО ИЗ БОЖЈЕ РЕЧИ

 3Говор: 10 минута. Тема и две или три главне тачке налазе се у Радној свесци. Овај говор треба да одржи старешина или способан слуга помоћник. Када је у седмичном распореду за читање Библије на реду нова библијска књига, биће пуштен видео који ће је увести. Говорник може истаћи везу између теме и видеа. Међутим, најважније је да обради тачке наведене у Радној свесци. Такође, колико време дозвољава, треба да добро употреби илустрације, које су осмишљене тако да употпуне материјал који се осматра. Може да користи и додатни материјал све док он подупире главне мисли.

 4Пронађимо драгуље у Божјој Речи: 10 минута. Овај део треба да обради старешина или способан слуга помоћник у виду питања и одговора, без увода и закључка. Треба да постави оба питања. На њему је да процени да ли треба прочитати наведене стихове. Коментари треба да трају највише 30 секунди.

 5Читање Библије: 4 минута. Овај задатак треба да добије мушкарац. Он треба да прочита додељени материјал, не износећи ни увод ни закључак. Председавајући састанка ће се трудити да помогне ученицима да читају тачно, с разумевањем, течно, са исправним наглашавањем смисла, модулацијом, одговарајућим паузама и природно. Будући да дужина материјала који се чита током ове тачке није увек иста, надгледник састанка Хришћански живот и служба проповедања треба да приликом додељивања задатка узме у обзир способности ученика.

 ПРИПРЕМА ЗА СЛУЖБУ ПРОПОВЕДАЊА

6. Петнаест минута. Циљ овог дела састанка је да сви постану вештији у вођењу разговора, проповедању и поучавању. Ако је неопходно, и старешине могу добити ученичке задатке. Сваки учесник треба да примени савете из лекције наведене у загради, које се налазе у брошури Читање и поучавање или у брошури Воли људе. Понекад ће ова тачка бити разматрање с присутнима. Треба да је води старешина или способан слуга помоћник. (Како се води разматрање с присутнима објашњено је у  15. одломку.)

 7Започињање разговора: Овај задатак може добити ученик или ученица. Саговорник треба да буде истог пола или члан породице. Ученик и његов саговорник могу седети или стајати. (У  12. и  13. одломку је објашњено како овај задатак треба да изгледа.)

 8Накнадна посета: Овај задатак може добити ученик или ученица. Саговорник треба да буде истог пола (km 5/97 стр. 2). Ученик и његов саговорник могу седети или стајати. (У  12. и  13. одломку је објашњено како овај задатак треба да изгледа.)

 9Библијски курс: Овај задатак може добити ученик или ученица. Саговорник треба да буде истог пола (km 5/97 стр. 2). Ученик и његов саговорник могу седети или стајати. У овом задатку треба приказати део библијског курса који је већ у току. Нема потребе правити увод или закључак осим ако ученик не ради на лекцији у којој се то захтева. Није неопходно прочитати сав додељени материјал, мада се то може учинити.

 10Објасни своја веровања: Када је овај задатак у облику говора, треба да га одржи ученик. Када је у облику приказа, може бити додељен било ученику било ученици. Саговорник треба да буде истог пола или члан породице. Ученик треба јасно и тактично да одговори на питање користећи информације из наведеног материјала. Он ће одлучити да ли ће у свом говору или приказу указати на тај материјал.

 11Говор: Овај задатак треба да добије ученик и треба да га одржи као говор скупштини. Када се говор темељи на некој тачки из Додатка 1 у брошури Воли људе, ученик треба да објасни како се наведени стихови могу користити у служби. На пример, могао би да објасни када неки стих може да се користи, шта он значи и како с неким резоновати на темељу тог стиха. Када се говор темељи на некој тачки из лекције у брошури Воли људе, акценат треба да буде на томе како ту тачку применити у служби. Ученик би могао да истакне пример који се налази у првој тачки те лекције или неки од додатних стихова.

   12Концепт приказа: Упутства у овом и следећем одломку односе се на задатке „Започињање разговора“ и „Накнадна посета“. Уколико није другачије назначено, учеников циљ треба да буде да изабере тему која би могла занимати саговорника, да му каже шта Библија говори о томе и да се договори с њим да наставе разговор. Тема треба да буде нешто о чему људи на том подручју размишљају. Ученик ће одлучити да ли ће показати неку публикацију или видео који се налазе у делу „Служба проповедања“ у нашој апликацији. Ученици не треба да уче напамет своје презентације, већ да се труде да се побољшају у вођењу разговора, рецимо тако што уче да буду спонтани и да се занимају за људе.

   13Оквир радње: Ученик треба да оквир радње који му је додељен прилагоди локалним околностима. На пример:

  1.  (1) Од врата до врата: Овај оквир радње односи се на први контакт са особом – било да је то лицем у лице, преко телефона или писама – као и на накнадну посету код неког с ким смо разговарали на вратима.

  2.  (2) Неформално сведочење: Овај оквир радње се односи на ситуације у којима обичан разговор прелази у сведочење. На пример, ту би спадало цитирање неке библијске мисли онима које срећемо на послу, у школи, комшилуку, превозу или док обављамо своје свакодневне активности.

  3.  (3) Сведочење у јавности: Овај оквир радње односи се на сведочење са колицима, на пословном подручју, на улици, у парковима, на паркинзима, или на другим местима где има људи.

 14Коришћење видеа и литературе: Ученик ће одвагнути да ли је прикладно да у приказу користи видео или литературу. Ако задатак обухвата видео или ако ученик одлучи да га користи, треба да га уведе и прокоментарише, али не и да га прикаже.

  ХРИШЋАНСКИ ЖИВОТ

15. Након песме, првих 15 минута састојаће се од једне или две тачке чији је циљ да помогну присутнима да примене савете из Божје Речи. Осим ако није другачије назначено, ове тачке треба доделити старешинама или способним слугама помоћницима. Када су на реду потребе скупштине, њих треба доделити искључиво старешинама. Када је у питању разматрање с присутнима, брат може током целе тачке постављати и питања која се не наводе у материјалу. Увод треба да буде кратак како би остало довољно времена за главне тачке и учешће публике. Уколико тачка укључује интервју, било би пожељно да учесник буде на бини.

  16Скупштинско разматрање Библије: 30 минута. Треба да води способан старешина. (Ако нема довољно старешина, могу се користити и способне слуге помоћници.) Старешинство треба да одлучи ко може водити Скупштинско разматрање Библије. Треба изабрати браћу која ће водити рачуна да не прекорачују време, да истакну главне стихове и да помогну присутнима да извуку поуку из материјала. Било би добро да та браћа погледају упутства за тачке које се разматрају у виду питања и одговора (w23.04 24, оквир). Ако се додељени материјал темељно размотри и за краће време, ова тачка се може завршити раније. Ако је могуће, сваке седмице треба користити другог водитеља и читача. Уколико председавајући састанка Живот и служба замоли водитеља да скрати разматрање Библије, водитељ ће морати да нађе начин да то учини. Једна од ствари коју може учинити јесте да изостави читање неких одломака.

  ЗАВРШНЕ РЕЧИ

17. Три минута. Председавајући састанка ће се осврнути на мисли изнете на састанку које су нарочито корисне. Треба да најави програм за наредну седмицу. Уколико има довољно времена за то, могао би да као подсетник прочита имена учесника за наредну седмицу. Уколико није другачије назначено, сва важна обавештења или писма председавајући треба да прочита скупштини током овог дела. Неке уобичајене информације, као што су распоред редовних састанака за службу проповедања или распоред за чишћење, не треба износити с подијума већ их треба ставити на огласну таблу. Уколико неко обавештење или писмо не може бити прочитано у оквиру времена за овај део, председавајући треба да замоли браћу која износе тачке у делу Хришћански живот да их скрате колико је потребно. (Види  16. и  19. одломак.) Састанак ће се завршити песмом и молитвом.

  ПОХВАЛА И САВЕТ

18. Председавајући састанка ће имати отприлике један минут након сваког ученичког задатка да похвали ученика и пружи му савет на темељу лекције која му је додељена. Кад најављује задатак, он неће рећи на којој лекцији ученик ради. Међутим, након одржаног задатка и одговарајуће похвале, може рећи на којој лекцији је ученик радио. Такође може рећи на основу чега се види да је то добро урадио или љубазно објаснити зашто би било добро да још ради на тој лекцији и како се може побољшати. Председавајући може прокоментарисати и нешто друго у вези са задатком ако сматра да би то било корисно за ученика или присутне. У складу с потребама сваког ученика, председавајући му може после састанка или у неко друго време насамо дати додатан савет на темељу брошура Воли људе, Читање и поучавање или приручника за Теократску школу. Савет се може односити на додељену или неку другу лекцију. (О улози председавајућег на састанку Живот и служба, као и о улози помоћног саветника види  19,  24. и  25. одломак.)

     ВРЕМЕ

19Сви треба да се држе додељеног времена, па и председавајући састанка. Премда је у Радној свесци наведено колико неки задатак или тачка треба да трају, не треба обавезно попунити све време ако се материјал може квалитетно обрадити и у краћем року. Ако неко прекорачи време, председавајући састанка Живот и служба или помоћни саветник треба да му насамо да савет. (Види  24. и  25. одломак.) Цео програм, укључујући и песме и молитве, траје укупно сат и 45 минута.

 ПОСЕТА ПОКРАЈИНСКОГ НАДГЛЕДНИКА

20. Када је покрајински надгледник у посети скупштини, састанак треба одржати као што је описано у Радној свесци са следећим изузецима: 30-минутни службени говор покрајинског надгледника одржаће се уместо Скупштинског разматрања Библије. Пре службеног говора, председавајући састанка ће укратко поновити мисли из одржаног програма, најавити програм за наредну седмицу, изнети сва неопходна обавештења и прочитати сва важна писма, а затим најавити покрајинског надгледника. Након службеног говора, покрајински надгледник ће закључити састанак песмом по свом избору. Може замолити другог брата да на крају упути молитву. Током посете покрајинског надгледника неће бити ниједног помоћног разреда. Уколико у скупштини у којој је покрајински надгледник у посети постоји и група на неком другом језику, она и даље може имати свој део програма. Међутим, група треба да се прикључи скупштини током службеног говора покрајинског надгледника.

 СЕДМИЦА У КОЈОЈ СЕ ОДРЖАВА ПОКРАЈИНСКИ САСТАНАК ИЛИ КОНГРЕС

21. Током те седмице, састанци се неће одржавати. Скупштину треба подсетити да материјал планиран за ту седмицу свако може да осмотри сам за себе или са својом породицом.

 СЕДМИЦА У КОЈОЈ СЕ ОДРЖАВА СПОМЕН-СВЕЧАНОСТ

22. Ако Спомен-свечаност пада на радни дан, те седмице не треба одржати састанак Живот и служба.

 НАДГЛЕДНИК САСТАНКА ЖИВОТ И СЛУЖБА

23. Старешина кога ће изабрати старешинство скупштине служиће као надгледник састанка Живот и служба. Он ће се старати да је састанак добро организован и да се одржава у складу са овим упутствима. Треба добро да сарађује с помоћним саветником. Чим је Радна свеска доступна, надгледник треба да додели све задатке за наредна два месеца. То обухвата не само ученичке задатке већ и то ко ће председавати састанком од оних које је старешинство одобрило и ко ће водити друге тачке на састанку. (Види одломке  3-16. и  24.) Када одређује коме ће доделити неки ученички задатак, треба да узме у обзир његове године, искуство и да ли има слободу да говори о некој теми. Те исте факторе треба да узме у обзир и када додељује друге задатке. Сваки задатак треба доделити најмање три седмице пре датума одржавања. За ученичке задатке треба користити формулар Задатак на састанку Хришћански живот и служба проповедања (S-89). Надгледник састанка Живот и служба треба да се побрине да распоред буде на огласној табли. Старешинство може одредити још неког старешину или слугу помоћника да му у томе помаже. Међутим, само старешине могу одредити ко ће држати тачке које нису ученички задаци.

    ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ САСТАНКА ЖИВОТ И СЛУЖБА

24. Сваке седмице, један старешина ће служити као председавајући овог састанка. (Ако нема довољно старешина, по потреби се могу користити и способне слуге помоћници.) Он ће припремити уводне и завршне речи. Такође ће најавити сваки део састанка и, у зависности од тога колико има старешина, може изнети и неке друге тачке, нарочито оне у којима само треба приказати видео без додатног разматрања. Коментари између тачака треба да буду веома кратки. Старешинство ће одлучити које старешине могу да служе у овом својству. Они ће се периодично смењивати. У зависности од локалних околности, надгледник састанка може чешће служити као председавајући. Уколико старешина удовољава захтевима за водитеља Скупштинског разматрања Библије, највероватније може служити и као председавајући састанка. Молимо вас да задржите на уму да старешина који служи као председавајући треба да похвали ученике и, ако је то потребно, пружи љубазан и практичан савет. Председавајући такође треба да се постара да се састанак заврши на време. (Види  17. и  19. одломак.) Уколико председавајући то жели и на бини има довољно места, може се поставити један усправан микрофон који ће он користити да најави сваки део састанка док браћа која имају задатке заузимају своје место на бини. Исто тако, председавајући може седети за столом на бини док трају програмске тачке Читање Библије и Припрема за службу проповедања. На тај начин се може уштедети време.

   ПОМОЋНИ САВЕТНИК

25. Кад год је могуће, добро је да то буде старешина који је искусан говорник. Задатак помоћног саветника је да, уколико је потребно, насамо да савет старешинама или слугама помоћницима у вези са задацима које су изнели. То се односи на делове састанка Живот и служба, јавна предавања, као и на Разматрање Стражарске куле и Скупштинско разматрање Библије, било да је брат водитељ или читач. (Види  19. одломак.) Ако у скупштини има више старешина који су квалитетни говорници и учитељи, онда сваке године други старешина може служити као помоћни саветник. Нема потребе давати савет другим старешинама и слугама помоћницима после сваког њиховог задатка.

 ПОМОЋНИ РАЗРЕДИ

26. У зависности од броја ученика, скупштина може организовати помоћне разреде за ученичке задатке. Сваком разреду треба да буде додељен способан саветник, по могућности старешина. Уколико није могуће да то буде старешина, саветник може бити и способан слуга помоћник. Старешинство треба да одлучи ко може служити у овом својству, као и да ли особе које служе у том својству треба да се ротирају. Саветник треба да се придржава упутстава изнетих у  18. одломку. Уколико помоћни разред постоји, ученике треба замолити да оду у помоћну дворану након тачке Пронађимо драгуље у Божјој Речи, у делу Благо из Божје Речи. Треба да се врате у главну дворану кад се заврши последњи ученички задатак.

 ВИДЕО-САДРЖАЈИ

27. На састанку радним даном биће приказани изабрани видео-садржаји који ће бити доступни у апликацији JW Library® и који се могу гледати на разним уређајима.

© 2023 Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania

S-38-SB 11/23