Пређи на садржај

Пређи на садржај

Лево: Yasser Qudaih/Anadolu via Getty Images; десно: RONALDO SCHEMIDT/AFP via Getty Images

БДИТЕ!

Када ће сукоби престати – шта о томе каже Библија

Када ће сукоби престати – шта о томе каже Библија

 „Сада је време за деескалацију и максимално уздржавање“, изјавио је Антонио Гутерес, генерални секретар Уједињених нација, поводом директног напада Ирана на Израел у суботу 13. априла 2024.

 Сукоб на Блиском истоку је само један од многих широм света.

 „Данас у свету има највише насилних сукоба од Другог светског рата наовамо и њима је погођено две милијарде људи – око четвртина човечанства“ (Савет Безбедности Уједињених нација, 26. јануар 2023).

 Оружани сукоби се између осталог воде у Израелу, Гази, Сирији, Азербејџану, Украјини, Судану, Етиопији, Нигеру, Мјанмару и Хаитију. a

 Када ће сукоби престати? Да ли светске вође могу донети мир? Шта о томе каже Библија?

Свет у рату

 Сукоби који се данас воде широм света указују на то да ће ускоро доћи крај свим ратовима. Ти ратови представљају испуњење библијских пророчанстава за наше време. Библија наше дане назива временом „свршетка овог поретка“ (Матеј 24:3).

  •   „Чућете ратни метеж и вести о ратовима [...] Устаће народ на народ и краљевство на краљевство“ (Матеј 24:6, 7).

 Прочитајте чланак „Шта је знак ’последњих дана‘ или ’времена краја‘?“ да бисте сазнали како су данашњи ратови проречени у Библији.

Рат који ће окончати све ратове

 Библија је прорекла да ће доћи крај свим данашњим сукобима. Међутим, то се неће остварити захваљујући људима, него путем Армагедона, који се у Библији назива „[ратом] који ће се догодити на велики дан Свемоћног Бога“ (Откривење 16:14, 16). Бог ће након Армагедона испунити своје обећање и на земљи ће владати трајан мир (Псалам 37:10, 11, 29).

 Да бисте сазнали више о Божјем рату који ће окончати све ратове, прочитајте чланак „Шта је Армагедон?

a ACLED Conflict Index, “Ranking violent conflict levels across the world” (јануар 2024).