Пређи на садржај

Пређи на садржај

Анемија – узроци, симптоми и лечење

Анемија – узроци, симптоми и лечење

 „Као тинејџерка сам имала анемију“, каже Бет. „Била сам безвољна и брзо сам се умарала. Болеле су ме кости и било ми је тешко да се концентришем. Лекар ми је преписао препарате који садрже гвожђе. Пила сам их, а побољшала сам и исхрану. Убрзо сам се боље осећала.“

 Бетин здравствени проблем је чест. Према Светској здравственој организацији (СЗО), анемију има две милијарде људи – око 30 посто светске популације. Процењено је да је у земљама у развоју 50 посто трудница и 40 посто деце предшколског узраста анемично. a

 Анемија, то јест малокрвност, може имати озбиљне последице. У тешким случајевима, може водити до срчаних проблема, па чак и до срчане инсуфицијенције. У неким земљама, анемија је „узрок и до 20 посто морталитета мајки“, наводи СЗО. Бебе чије мајке имају анемију услед недостатка гвожђа, најчешћег облика анемије, могу бити рођене пре времена или с малом телесном тежином. Малокрвна деца спорије напредују и могу бити подложна инфекцијама. Па ипак, анемија услед недостатка гвожђа може се спречити и лечити. b

Шта је анемија?

 Анемија је здравствено стање. Једноставно речено, особе са анемијом немају довољно здравих црвених крвних зрнаца. Разлози за то су разни. Заправо, научници су утврдили више од 400 врста анемије! Анемија може бити привремена или хронична, блага или тешка.

Шта доводи до анемије?

 Анемија има три главна узрока:

  •   Губитак крви смањује број црвених крвних зрнаца у телу.

  •   Тело не производи довољан број здравих црвених крвних зрнаца.

  •   Тело разара црвена крвна зрнца.

 Анемија услед недостатка гвожђа сматра се најшире распрострањеним обликом анемије у свету. Када у телу нема довољно гвожђа, оно не може стварати довољно нормалног хемоглобина, материје унутар црвених крвних зрнаца која им омогућава да преносе кисеоник.

Који су симптоми анемије услед недостатка гвожђа?

 У почетку, анемија може бити блага, чак и неприметна. Премда симптоми могу варирати, анемија услед недостатка гвожђа укључује следеће симптоме:

  •   Прекомерни умор

  •   Хладне руке и стопала

  •   Слабост

  •   Бледило коже

  •   Главобоља и вртоглавица

  •   Болови у грудима, убрзан рад срца, кратак дах

  •   Крти нокти

  •   Слаб апетит, нарочито код одојчади и мале деце

  •   Жеља да се једе лед, скроб, па чак и блато

Ко је у опасности?

 Жене су подложније анемији која настаје услед недостатка гвожђа јер губе крв током менструације. Труднице су нарочито под ризиком ако у њиховој исхрани нема довољно фолата, фолне киселине и Б витамина.

 Бебе рођене превремено или с малом телесном тежином које не добијају довољно гвожђа преко мајчиног млека или млечне формуле, то јест вештачког млека.

 Деца која немају разноврсну здраву исхрану.

 Вегетаријанци чија се исхрана састоји од намирница које нису богате гвожђем.

 Хронични болесници, као што су они који имају обољења крви, карцином, отказивање бубрега, чир који споро крвари или одређене инфекције.

Како лечити анемију

 Не могу се сви облици анемије спречити или излечити. Али оне које настају услед недостатка гвожђа или витамина, обично се могу спречити или излечити здравом исхраном којом се обезбеђује унос следећих материја:

 Гвожђе. Може се наћи у месу, пасуљу, сочиву и поврћу тамнозелених листова. c Може бити корисно и припремати храну у металним посудама, јер како неке студије показују то може повећати садржај гвожђа у намирницама.

 Фолати. Налазе се у воћу, поврћу тамнозелених листова, грашку, пасуљу, сиру, јајима, риби, бадему и кикирикију. У неким земљама се могу наћи и у производима који су обогаћени витаминима, примера ради, у хлебу, житарицама, тестенини и пиринчу. Синтетички облик фолата је фолна киселина.

 Витамин Б12. Налази се у месу, млечним производима, житарицама обогаћеним витаминима, као и у производима од соје.

 Витамин Ц. Налази се у јужном воћу и соковима, паприци, броколију, парадајзу, дињи и јагодама. Храна богата витамином Ц помаже организму да апсорбује гвожђе.

 Намирнице се разликују од поднебља до поднебља. Зато се распитајте које домаће намирнице садрже потребне хранљиве материје. То је важно ако сте жена, нарочито ако сте трудни или планирате трудноћу. Када водите рачуна о сопственом здрављу, мања је вероватноћа да ће ваша беба бити анемична. d

a Према СЗО, Србија спада у групу држава у којој је анемија умерен здравствени проблем, што значи да проблем са анемијом има од 20-39,9 посто деце предшколског узраста (6-59 месеци) и жена у фертилном добу (15-49 година).

b Информације које се односе на исхрану узете су првенствено од Клинике Мејо и из енциклопедије The Gale Encyclopedia of Nursing and Allied Health. Уколико сумњате да имате анемију обратите се стручњаку.

c Посаветујте се са лекаром пре него што узмете препарате гвожђа или их дате деци. Превише гвожђа може оштетити јетру и довести до других проблема.

d Доктори понекад лече анемију тако што дају трансфузију крви, што за Јеховине сведоке није прихватљив начин лечења (Дела апостолска 15:28, 29).