Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ученичка дилема

Ученичка дилема

Петар немирно седи у клупи и почиње да осећа нервозу у желуцу. Наставница коју он поштује управо је говорила о томе како су Чарлс Дарвин и његова теорија еволуције допринели напретку науке и ослободили човечанство празноверја. Она сада позива ученике да кажу шта мисле о овој теми.

Петар је у недоумици. Родитељи су га поучавали да је Бог створио Земљу и целокупан живот на њој. Они кажу да је библијски запис о стварању истинит и да је еволуција само теорија која није поткрепљена доказима. И наставница и родитељи имају најбољу намеру. Коме од њих да верује?

Овакве ситуације се дешавају сваке школске године у хиљадама учионица широм света. Шта Петар и ученици попут њега треба да ураде? Зар се не слажеш да је важно да изграде свој став о томе? Потребно је да испитају и доказе у прилог еволуцији и доказе у прилог стварању, и да затим сами одлуче у шта ће веровати.

У ствари, Библија упозорава да није мудро веровати у свако учење. „Лаковеран верује свакој речи“, изјавио је један писац Библије, „а паметан пази на кораке своје“ (Пословице 14:15). Свето писмо подстиче хришћане да користе свој разум и утврде да ли су учења која чују од других истинита (Римљанима 12:1, 2).

Сврха ове брошуре није да се пружи подршка верским групама које се залажу за то да се у школама предаје креационизам. Њена сврха је да се испитају тврдње које износе присталице веровања да је живот настао случајно и да је библијски запис о стварању само легенда.

Посебну пажњу ћемо посветити ћелији јер је она основна јединица живота. Имаћеш прилику да поново сагледаш неке занимљиве чињенице о грађи ћелија. Осим тога, бићеш позван да анализираш тврдње у прилог теорији еволуције.

Пре или касније, свако од нас ће се суочити с питањем: Да ли је живот настао стварањем или еволуцијом? Вероватно си већ озбиљно размишљао о томе. У овој брошури ћеш наћи неке од бројних доказа који су многе уверили да је живот настао стварањем.